DEWANTO, KAYLA ATHAYA NURIAH (2022) KEMASAN DISPOSABLE UNTUK MAKANAN BERSUHU PANAS. S1 thesis, Universitas Mercu Buana.
|
Text (HAL COVER)
COVER_KAYLA A_41918010005.pdf Download (210kB) | Preview |
|
|
Text (ABSTRAK)
ABSTRAK_KAYLA A_41918010005.pdf Download (155kB) | Preview |
|
Text (BAB 1)
BAB I_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (74kB) |
||
Text (BAB 2)
BAB II_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (105kB) |
||
Text (BAB 3)
BAB III_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
||
Text (BAB 4)
BAB IV_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (135kB) |
||
Text (BAB 5)
BAB V_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (417kB) |
||
Text (BAB 6)
BAB VI_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (18kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
DAFTAR PUSTAKA_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (38kB) |
||
Text (LAMPIRAN)
LAMPIRAN_KAYLA A_41918010005.pdf Restricted to Registered users only Download (209kB) |
Abstract
Disposable packaging is widely used in fast food restaurants and roadside vendors for practical reasons. Although considered applicable, these disposable packagings are not all safe to use. Food packaging must be adapted to the nature and needs of the type of food to be packaged. Not only from the need to secure the contents, nowadays we have to think about the sustainability of the packaging, especially for disposable packaging that is used once and then thrown away. Types of hot food require close attention to the packaging because if there is a change in temperature in the food, it will significantly affect the quality of the food. The food's temperature and condition also affect the material's strength; hot and gravy (watery) food will also affect the packaging. Material selection can affect the user's comfort in using hot food packaging. The convenience of packaging for hot food is influenced by choice of material and the shape of the packaging. Keywords: Packaging, Disposable Packaging, Hot Food Kemasan disposable saat ini banyak digunakan pada restaurant cepat saji dan pedagang pinggir jalan dengan alasan kepraktisan. Meski dinilai praktis, kemasan disposable ini tidak semuanya aman untuk digunakan. Kemasan makanan harus disesuaikan dengan sifat dan kebutuhan dari jenis makanan yang akan di kemas. Tidak hanya dari kebutuhan untuk mengamankan isinya, pada masa sekarang harus memikirkan mengenai sustainability dari kemasan tersebut, terutama pada kemasan disposable yang bersifat sekali pakai lalu di buang. Jenis makanan bersuhu panas memerlukan perhatian yang tinggi pada kemasan karena apabila terjadi perubahan suhu pada makanan tersebut akan sangat berpengaruh dengan kualitas makanan. Suhu dan kondisi makanan juga berpengaruh terhadap kekuatan material, makanan yang panas dan berkuah (berair) juga akan mempengaruhi kemasannya. Pemilihan material dapat berpengaruh pada kenyamanan pengguna dalam menggunakan kemasan makanan panas. Dalam kenyamanan kemasan untuk makanan panas dipengaruhi dari pemilihan material dan bentuk kemasan tersebut. Kata Kunci: Kemasan, Kemasan Sekali Pakai, Kemasan Disposable, Makanan Bersuhu Panas
Item Type: | Thesis (S1) |
---|---|
Call Number CD: | FDSK/DP. 22 005 |
NIM/NIDN Creators: | 41918010005 |
Uncontrolled Keywords: | Kemasan, Kemasan Sekali Pakai, Kemasan Disposable, Makanan Bersuhu Panas |
Subjects: | 200 Religion/Agama > 290 Other Religions/Agama Selain Kristen > 297 Agama Islam/Islam > 297.4 Islamic law/Hukum Islam 200 Religion/Agama > 290 Other Religions/Agama Selain Kristen > 297 Agama Islam/Islam > 297.4 Islamic law/Hukum Islam > 297.49 Other Fiqih Aspects/Aspek Fiqih Lainnya 200 Religion/Agama > 290 Other Religions/Agama Selain Kristen > 297 Agama Islam/Islam > 297.4 Islamic law/Hukum Islam > 297.49 Other Fiqih Aspects/Aspek Fiqih Lainnya > 297.491 Food and Drink Issues/Masalah Makanan dan Minuman |
Divisions: | Fakultas Desain dan Seni Kreatif > Desain Produk |
Depositing User: | LUTHFIAH RAISYA ARDANI |
Date Deposited: | 17 Sep 2022 12:44 |
Last Modified: | 19 Sep 2022 04:55 |
URI: | http://repository.mercubuana.ac.id/id/eprint/69214 |
Actions (login required)
View Item |