UMAM, GUFRONUL (2025) TEKNIK CUT AWAY PADA PENYUNTINGAN GAMBAR DALAM PRODUKSI FILM DOKUMENTER "TELUR ASIN BREBES". S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 COVER.pdf Download (563kB) | Preview |
|
![]() |
Text (BAB I)
02 BAB 1.pdf Restricted to Registered users only Download (176kB) |
|
![]() |
Text (BAB II)
03 BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (619kB) |
|
![]() |
Text (BAB III)
04 BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (350kB) |
|
![]() |
Text (BAB IV)
05 BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (978kB) |
|
![]() |
Text (BAB V)
06 BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (128kB) |
|
![]() |
Text (DAFTAR PUSTAKA)
07 DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (118kB) |
|
![]() |
Text (LAMPIRAN)
08 LAMPIRAN.pdf Restricted to Registered users only Download (514kB) |
Abstract
This documentary film shows the process of producing salted eggs as a culinary icon typical of Brebes City, Central Java. This documentary not only focuses on the technical aspects of making salted eggs and the process of duck farmers caring for and caring for their ducks, but also highlights the cultural values and economic contributions to the community in Brebes City. The documentary film "Telur Asin Brebes" is a type of portrait of the profession of salted egg craftsmen. where it describes in depth the life, work, contribution of a person or a certain group in the profession. Professional portrait documentaries usually highlight the routines, challenges, skills, and cultural values of the profession being described. In this work, the author acts as an image editor or editor who is responsible for editing the video. The first step taken is to edit or collect video material that has been taken during the shooting process. Furthermore, the author arranges the images according to the order stated in the script that has been made previously. Then the author gives effects and balances the color of the image that is not in harmony so that it can be in harmony and sound processing to ensure that the resulting video has continuity and good quality. The author uses the cut away technique which is applied to strengthen the narrative, provide additional context, and maintain visual continuity between scenes. The benefits obtained after producing the documentary film "Telur Asin Brebes" for the author as a picture editor are gaining valuable experience in managing video material professionally, improving technical skills in using editing software, understanding the importance of creative message delivery to convey stories effectively. This film is expected to be a reference and inspiration for other filmmakers who want to raise the theme of local culture. Keywords: Documentary Film, Image Editing, Brebes Salted Eggs, Cut Away Film dokumenter ini menampilkan tentang proses produksi telur asin sebagai ikon kuliner khas dari Kota Brebes, Jawa Tengah. Dokumenter ini tidak hanya berfokus pada aspek teknis pembuatan telur asin dan proses para peternak bebek menjaga dan merawat bebek-bebek mereka, tetapi juga menyororti nilai budaya dan kontribusi ekonominya bagi masyarakat di Kota Brebes. Film dokumenter “Telur Asin Brebes” merupakan jenis potret profesi para pengrajin telur asin. dimana di dalamnya menggambarkan secara mendalam kehidupan, pekerjaan, kontribusi seseorang ataupun kelompok tertentu dalam profesi. Dokumenter potret profesi biasanya menyoroti rutinitas, tantangan, keahlian, serta nilai budaya dari profesi yang digambarkan. Dalam karya ini penulis berperan sebagai penyunting gambar atau editor yang bertanggung jawab dalam penyuntingan video. Langkah pertama yang dilakukan yaitu menyunting atau mengumpulkan materi video yang telah diambil pada saat proses shooting. Selanjutnya penulis menyusun gambar sesuai dengan urutan yang telah tertera dalam naskah yang telah dibuat sebelumnya. Kemudian penulis memberi efek dan melakukan keseimbangan warna gambar yang tidak selaras agar dapat menjadi selaras dan pengolahan suara untuk memastikan bahwa video yang dihasilkan memiliki kesinambungan dan kualitas yang baik. Penulis menggunakan teknik cut away yang diterapkan untuk memperkuat narasi, memberikan konteks tambahan, dan menjaga kesinambungan visual antaradegan. Manfaat yang didapatkan setelah memproduksi film dokumenter “Telur Asin Brebes” bagi penulis sebagai penyunting gambar adalah memperoleh pengalaman berharga dalam mengeola materi video secara professional, meningkatkan kemapuan teknis dalam penggunaan software editing, memahami pentingnya penyampaian pesan yang kreatif untuk menyampaikan cerita secara efektif. Film ini diharapkan dapat menjadi referensi sekaligus inspirasi bagi pembuat film lain yang ingin mengakat tema budaya lokal. Kata Kunci: Film Dokumenter, Penyuntingan Gambar, Telur Asin Brebes, Cut Away
Actions (login required)
![]() |
View Item |