HUMAIRA, ALIFIA (2025) TEKNIK PERANCANGAN DOKUMENTER EXPOSITORY DALAM PRODUKSI FILM DOKUMENTER "TELUR ASIN BREBES". S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 COVER.pdf Download (551kB) | Preview |
|
![]() |
Text (BAB I)
02 BAB 1.pdf Restricted to Registered users only Download (108kB) |
|
![]() |
Text (BAB II)
03 BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (235kB) |
|
![]() |
Text (BAB III)
04 BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (320kB) |
|
![]() |
Text (BAB IV)
05 BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (413kB) |
|
![]() |
Text (BAB V)
06 BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (81kB) |
|
![]() |
Text (DAFTAR PUSTAKA)
07 DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (122kB) |
|
![]() |
Text (LAMPIRAN)
08 LAMPIRAN.pdf Restricted to Registered users only Download (348kB) |
Abstract
Documentary films are information programs that aim for learning and education that are presented in an interesting way. The documentary film entitled "Telur Asin Brebes" is a film that tells the story of how the people of Brebes City maintain the tradition of making salted eggs that have been passed down from generation to generation to support the local economy. The director in this documentary uses a documentary type of professional portrait with an expository style approach characterized by the combination of narration and interviews from sources as complementary information for the documentary. The author gained a deep understanding of the documentary film production process, starting from the preparation of the story concept, in-depth research, management of the production team, to the application of effective cinematography techniques to convey a strong message to the audience. The author as director has full responsibility during the production process from pre-production, production to post-production. The purpose of making this documentary is to provide a deeper understanding of the importance of preserving local traditions and how these traditions contribute to supporting the economy of the Brebes community from generation to generation. Through this documentary, it is hoped that the audience can understand the importance of preserving local traditions as one of the basic forms of the economy of the people in Brebes City. Keywords: Telur Asin Brebes, Documentary Film, Expository,, Director Film dokumenter merupakan program informasi yang bertujuan untuk pembelajaran dan pendidikan yang disajikan dengan menarik. Film dokumenter berjudul "Telur Asin Brebes” merupakan film yang mengangkat cerita tentang bagaimana masyarakat Kota Brebes mempertahankan tradisi pembuatan telur asin yang telah diwariskan secara turun-temurun untuk mendukung perekonomian masyarakat lokal. Sutradara dalam film dokumenter ini menggunakan dokumenter berjenis potret profesi dengan pendekatan gaya expository yang ditandai oleh adanya penggabungan narasi dan wawancara dari narasumber sebagai pelengkap informasi untuk film dokumenter. Penulis memperoleh pemahaman mendalam tentang proses produksi film dokumenter, mulai dari penyusunan konsep cerita, riset mendalam, pengelolaan tim produksi, hingga penerapan teknik sinematografi yang efektif untuk menyampaikan pesan yang kuat kepada penonton. Penulis sebagai sutradara memiliki tanggung jawab penuh saat proses produksi mulai dari pra produksi, produksi hingga pasca produksi. Tujuan pembuatan film dokumenter ini adalah untuk memberikan pemahaman lebih dalam mengenai pentingnya melestarikan tradisi lokal dan bagaimana tradisi ini turut berkontribusi dalam mendukung perekonomian masyarakat Brebes dari generasi ke generasi. Melalui film dokumenter ini, diharapkan penonton dapat memahami pentingnya pelestarian tradisi lokal sebagai salah satu bentuk dasar ekonomi masyarakat di Kota Brebes. Kata Kunci: Telur Asin Brebes, Film Dokumenter, Expository, Sutradara.
Actions (login required)
![]() |
View Item |