IRAWAN, DONNI (2025) ANALISIS PENGENDALIAN KUALITAS DENGAN MENGGUNAKAN FISHBONE, DIAGRAM FLOW CHART DAN 5W+1H UNTUK MEMINIMUMKAN PRODUK GAGAL PADA PABRIK ROTI YAP. S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 COVER.pdf Download (601kB) | Preview |
|
![]() |
Text (BAB I)
02 BAB 1.pdf Restricted to Registered users only Download (205kB) |
|
![]() |
Text (BAB II)
03 BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (364kB) |
|
![]() |
Text (BAB III)
04 BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (103kB) |
|
![]() |
Text (BAB IV)
05 BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (575kB) |
|
![]() |
Text (BAB V)
06 BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (151kB) |
|
![]() |
Text (LAMPIRAN)
07 DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (97kB) |
Abstract
Small and medium enterprises or MSMEs are now competing with companies. The Yap bakery factory is one that operates in the home industry or home industry. The Yap bakery produces wet and dry bread, but in the production process over the last 3 years it has experienced product defects, namely burnt color and the dough not rising. The purpose of this research is to determine the quality control method for defects that occur in the Yap bakery factory, to determine the factors that cause product defects using the fishbone method, flowchart diagrams and 5w+1h tables. The analysis used in thisresearch is qualitative analysis, fishbone diagram analysis flowchart diagram method, and 5W+1H to find alternative solutions. By using the fishbone diagram, flowchart diagram, and 5W+1H, it can be seen that the factors causing the product to have burnt color defect are that the oven workers do not know the optimal time and temperature according to market standards during the oven process and the defect in the dough does not rise, the absence of measuring using a scale causes the workers to add too little yeast and water, and a dull mixer machine causes the dough not to be mixed evenly. ABSTRAK Keywords : Quality control, fishbone diagram, flowchart diagram, 5W+1H Usaha kecil menengah atau UMKM yang kini bersaing dengan perusahaanperusahaan. Pabrik roti Yap merupakan salah satu yang bergerak dalam industri rumah tangga atau home industri. Pabrik roti Yap memproduksi roti basah dan kering, akan tetapi dalam proses produksinya selama 3 tahun terakhir mengalami kecatatan produk. Tujuan peneltian ini adalah untuk mengetahui metode pengendalian kualitas terhadap defect yang terjadi pada pabrik roti Yap, untuk mengetahui faktor-faktor penyebab defect produk dengan menggunakan metode fishbone, diagram flowchart dan tabel 5w+1h. Analisis yang digunakan dalam penelitian ini adalah analisis kualitatif. Analisis pengendalian kualitas dilakukan menggunakan metode fishbone diagram,diagram flowchart, dan 5W+1H. Dengan menggunakan metode fishbone diagram, diagram flowchart, dan 5W+1H dapat mengetahui bahwa faktor penyebab defect yang terjadi adalah para pekerja bagian pengovenan tidak mengetahui waktu yang optimal dan suhu yang sesuai standard pada saat proses pengovenan, dan pada kecacatan adonan tidak mengembang tidak adanya penakaran yang menggunakan timbangan menyebabkan para pekerja terlalu sedikit menambahkan ragi dan air, dan untuk mesin mixer yang tumpul menyebabkan adonan tidak tercampur rata. Kata kunci : Pengendalian Kualitas,Fishbone diagram, Diagram flowchart,5W+1H
Actions (login required)
![]() |
View Item |