WINOTO, MUHAMMAD (2024) PENURUNAN DEFECT BENTUK MI TERHADAP PEMBOROSAN TERIGU MENGGUNAKAN METODE PDCA. S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
Text (HAL COVER)
01 COVER.pdf Download (686kB) |
|
Text (ABSTRAK)
02 ABSTRAK.pdf Download (32kB) |
|
Text (BAB I)
03 BAB 1.pdf Restricted to Registered users only Download (259kB) |
|
Text (BAB II)
04 BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (534kB) |
|
Text (BAB III)
05 BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (324kB) |
|
Text (BAB IV)
06 BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (793kB) |
|
Text (BAB V)
07 BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (233kB) |
|
Text (LAMPIRAN)
08 DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (348kB) |
Abstract
The purpose of this study is to find out what factors affect the most dominant types of defects and provide suggestions for improvement so that product defects can be lowered using the PDCA (Plan-Do-Check-Action) method. At the plan stage, the most dominant type of defect is searched and looks for the root cause of the defect product using pareto and ishikawa diagram tools, then uses 5W+1H to plan the repair of the defect type. At the do stage, researchers use FMEA tools to find the highest RPN (Risk Priority Number) value, then provide several corrective solutions to the problems that have been found. At the check stage, an evaluation of the improvements that have been made is carried out. At the action stage, standardization is carried out to prevent the same mistakes from repeating themselves. The factors that cause product defects are machines, materials, methods and people. The improvements made were supervision of the production process, setting the infeter fibrator fryer machine, training and making WI related to setting the slitter comb. After implementing improvements using the PDCA method and assisted by FMEA, it succeeded in decreasing the defects produced by non-standard noodle forms from 12486 Kg to 1824Kg or decreased by 10662Kg. which means that after repairs were made in June 2023 and monitoring for five months, the percentage of defects in non-standard noodle forms decreased by 85%. Keywords: Defect,PDCA,FMEA Causative Factors Tujuan dilakukan penelitian ini adalah untuk mengetahui faktor - faktor apa yang mempengaruhi jenis defect paling dominan serta memberikan usulan perbaikan sehingga cacat produk dapat diturunkan dengan menggunakan metode PDCA (Plan-Do-Check-Action). Pada tahap plan dicari jenis defect yang paling dominan serta mencari akar penyebab terjadinya produk cacat tersebut menggunakan alat bantu diagram pareto dan ishikawa, kemudian menggunakan 5W+1H untuk merencanakan perbaikan terjadinya jenis defect. Pada tahap do peneliti menggunakan alat bantu FMEA untuk mencari nilai RPN (Risk Priority Number) yang paling tinggi, lalu memberikan beberapa solusi perbaikan terhadap permasalahan yang sudah ditemukan. Pada tahap check dilakukan evaluasi terhadap perbaikan yang telah dilakukan. Pada tahap action dilakukan standarisasi untuk mencegah terjadinya kesalahan yang sama terulang kembali. Faktor-faktor penyebab cacat produk yaitu mesin, material, metode dan manusia. Perbaikan yang dilakukan yaitu dilakukannya pengawasan terhadap proses produksi, dilakukannya setting mesin infeter fibrator fryer, dilakukan training dan dibuatkan WI terkait setting sisir slitter. Setelah menerapkan perbaikan dengan menggunakan metode PDCA dan dibantu dengan FMEA, Berhasil mengalami penurunan terhadap defect yang dihasilkan oleh bentuk mi tidak standar dari 12486 Kg menjadi 1824Kg atau mengalami penurunan sebesar 10662Kg. yang artinya setelah dilakukan perbaikan di bulan Juni 2023 dan pemantauan selama lima bulan, presentase defect bentuk mi tidak standar menurun yaitu sebesar 85%. Kata Kunci: Defect,PDCA,FMEA Faktor Penyebab
Item Type: | Thesis (S1) |
---|---|
Call Number CD: | FT/IND. 24 019 |
Call Number: | ST/16/24/016 |
NIM/NIDN Creators: | 41619120049 |
Uncontrolled Keywords: | Defect,PDCA,FMEA Faktor Penyebab |
Subjects: | 900 Geography and History/Sejarah, Geografi dan Disiplin Ilmu yang Berkaitan > 910 Geography and Travel/Geografi dan Perjalanan > 910.1-910.9 Standard Subdivisions of Geography and Travel/Subdivisi Standar dari Geografi dan Perjalanan > 910.2 Miscellany of Travel/Aneka Ragam tentang Perjalanan > 910.22 Illustrations, Models, Miniatures/Ilustrasi, Model, Miniatur > 910.223 Diagrams/Diagram |
Divisions: | Fakultas Teknik > Teknik Industri |
Depositing User: | khalimah |
Date Deposited: | 18 Mar 2024 06:20 |
Last Modified: | 18 Mar 2024 06:20 |
URI: | http://repository.mercubuana.ac.id/id/eprint/87229 |
Actions (login required)
View Item |