INDRA, ANGGI YOS (2021) ANALISIS CACAT SPOILAGE DEPARTEMEN FRONT END SAAT PRODUKSI KALENG 330 ML DENGAN METODE SIX SIGMA-DMAIC. S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
1. COVER.pdf Download (166kB) | Preview |
|
Text (BAB I)
2.BAB 1.pdf Restricted to Registered users only Download (198kB) |
||
Text (BAB II)
3.BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (456kB) |
||
Text (BAB III)
4.BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (234kB) |
||
Text (BAB IV)
5.BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (545kB) |
||
Text (BAB V)
6.BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (260kB) |
||
Text (BAB VI)
7.BAB 6.pdf Restricted to Registered users only Download (68kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
8. DAFTAR PUSTAKA.pdf Restricted to Registered users only Download (288kB) |
Abstract
PT. United Can Co. Ltd. is a company of can packaging. Increasing productivity is needed as one of the company's strategies to be able to be competitive. The company gave a target to the Front End Department for spoilage of 0.17% of the total cans production or with a Sigma value of 5.02 and DPMO 212. During 2020 the spoilage of production that occurred was 0.28% with a Sigma value of 4.89 and DPMO 358. This study uses the Six Sigma method with the DMAIC approach to analyze the spoilage problem and consists of 5 stages, namely: Define, Measurement, Analyze, Improvement, and Control. With Pareto Diagram, it is known that the biggest cause of spoilage is Tip Can in Washer Machine, and followed by Fishbone diagram to find out the possible root cause. FMEA and 5W+1H to determine the action priority. And the result to reduce the Tip Can spoilage in the Washer Machine, it is recommended that there be improvements in the layout piping stages 3 and 5 by adding a Bag Filter before to the riser, adding Chlorine in the tank, preparing the Riser that is ready to be used and Daily check to control the quality. Keywords: productivity, DMAIC, Spoilage Tip Can, Fishbone Diagram, Pareto Diagram, Six Sigma, PT. United Can Co. Ltd merupakan perusahaan yang bergerak dalam bidang pembuatan kemasan kaleng. Peningkatan produktifitas dengan tetap menjaga kualitas dalam proses produksi sangat diperlukan sebagai salah satu strategi perusahaan agar mampunyai daya saing. Perusahaan memberikan target ke Departemen Front End untuk spoilage sebesar 0,17% dari total produksi kaleng atau dengan nilai 5,02 Sigma dan DPMO 212. Akan tetapi, selama Tahun 2020 spoilage produksi yang terjadi sebesar 0,28% dengan nilai 4,89 Sigma dan DPMO 358. Penelitian ini menggunakan Metode Six Sigma dengan pendekatan DMAIC untuk menganalisis masalah spoilage yang terjadi, metode DMAIC terdiri dari 5 tahapan yaitu: Define (definisi masalah), Measurement (pengukuran), Analyze (analisa masalah), Improvement (tindakan perbaikan), dan Control (mengontrol). Setelah dilakukan analisis dengan Pareto Diagram diketahui penyebab spoilage terbesar adalah Tip Can di Mesin Washer, dan dilanjutkan dengan Fishbone diagram untuk mengetahui possible root cause-nya. Kemudian dengan FMEA dan 5W+1H untuk menentukan tindakan prioritas. Dari hasil analisis tersebut untuk mengurangi spoilage Tip Can di Mesin Washer disarankan adanya perbaikan di lay out piping stage 3 dan 5 dengan menambahkan Bag Filter sebelum menuju riser, penambahan Chlorine didalam tangki, mempersiapkan Riser yang siap digunakan untuk penggantian dan Daily check untuk mengontrol kualitas Nozzle, Blow Off dan Pressure Riser. Kata Kunci : produktifitas, DMAIC, Spoilage Tip Can, Fishbone Diagram, Pareto Diagram, Six Sigma,
Actions (login required)
View Item |