WICITRA, ADI (2021) QUALITY CONTROL PADA ROTI TAWAR MENGGUNAKAN FUZZY CLASSIFICATION. S2 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
1. COVER Adi Wicitra 55417110008.pdf Download (391kB) | Preview |
|
Text (BAB I)
2. BAB 1 Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (161kB) |
||
Text (BAB II)
3. BAB 2 Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (434kB) |
||
Text (BAB III)
4. BAB 3 Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (337kB) |
||
Text (BAB IV)
5. BAB 4 Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (112kB) |
||
Text (BAB V)
6. BAB 5 Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (73kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
7. Daftar Pustaka Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (162kB) |
||
Text (LAMPIRAN)
8. Lampiran Similarity Check Adi Wicitra 55417110008.pdf Restricted to Registered users only Download (444kB) |
Abstract
Quality control is a process by which entities review the quality of all factros involved in production to ensure the product is maintained and safe to be consumed, such as : level of maturity, ingridients, and standard size to ensure the quality product remains the same even different batch production. this study used the combination of fuzzy logic and classification method. Naive Bayes as the classification method is grouping some variables depend on their values. the plan of this study is using a arduino mega as a equipment to identify there is a metal or not in the food's ingridients, measuring the weight and height and knowing the level of maturity especially bread. the comparison of sampling's result in the photos is FIS 93,2%, Naive Bayes 92,12%, and MSV 84,12%, however Fuzzy Naive Bayes gives 100% as the result. Keywords: Quality Control, Roti Tawar, Fuzzy, Klasifikasi, Arduino, Sensor. Quality Control atau pengendalian mutu merupakan standar yang telah ditetapkan dalam suatu bahan atau makanan yang harus dilakukan pengujian agar dipastikan kualitas atau mutunya aman untuk langsung dikonsumsi, seperti : tingkat kematangan, isi kandungan, serta standard berat dan ukuran yang dapat menjaga kualitasnya tetap sama walaupun berbeda batch produksinya. Metode yang digunakan pada penelitian ini yaitu menggunakan logika fuzzy yang akan digabungkan dengan metode klasifikasi. Metode klasifikasi yang digunakan adalah Naïve Bayes yaitu mengelompokkan variable berdasarkan nilai-nilai yang didapat. Penelitian ini merancang suatu alat menggunakan arduino mega yang dapat mendeteksi kandungan dari bahan makanan khususnya roti yaitu apakah memiliki kandungan metal atau tidak, menghitung berat dan panjang, serta mengetahui tingkat kematangannya. Perbandingan hasil pada pengambilan sample di foto yaitu FIS 93,12 %, Naïve Bayes 92,12 %, dan MSV 84, 12 %, sedangkan menggunakan Fuzzy Naïve Bayes hasilnya yaitu 100 %. Kata Kunci : Quality Control, Roti Tawar, Fuzzy, Klasifikasi, Arduino, Sensor.
Actions (login required)
View Item |