YOSHUA, RANDY JUAN ALBERT (2020) USULAN PERBAIKAN KUALITAS PRODUK WOKPAN PADA PROSES DRAWING DI PT. ARWANA GEMILANG SEJAHTERA DENGAN METODE DMAIC. S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 Cover.pdf Download (308kB) | Preview |
|
Text (BAB I)
02 Bab 1.pdf Restricted to Registered users only Download (393kB) |
||
Text (BAB II)
03 Bab 2.pdf Restricted to Registered users only Download (495kB) |
||
Text (BAB III)
04 Bab 3.pdf Restricted to Registered users only Download (273kB) |
||
Text (BAB IV)
05 Bab 4.pdf Restricted to Registered users only Download (749kB) |
||
Text (BAB V)
06 Bab 5.pdf Restricted to Registered users only Download (221kB) |
||
Text (BAB VI)
07 Bab 6.pdf Restricted to Registered users only Download (165kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
08 Daftar Pustaka.pdf Restricted to Registered users only Download (255kB) |
||
Text (LAMPIRAN)
09 Lampiran.pdf Restricted to Registered users only Download (384kB) |
Abstract
PT. Arwana Gemilang Sejahtera is a company engaged in manufacturing kitchenware products made from stainless steel such as griddle, pan, wokpan, frypan, spoons, fork, and others. In this case, increasing productivity while maintaining quality in the production process is needed as one of the company's strategies in order to survive and have competitiveness with other companies. In this analysis taken during the 2019 period on wokpan production in the drawing process, it shows that from the total production of 17,558 pcs, there are 623 pcs of defects, or 3.55% exceeding the maximum limit of the number of defects determined by the company, which is 3%. It is very important for PT. Arwana Gemilang Sejahtera to fulfill product quality according to customer desires. This study uses the DMAIC method to analyze defect problems in wokpan products. The DMAIC method is a method of systematically analyzing problems which consists of 5 stages, namely Define, Measure, Analyze, Improvement, and Control. Based on the results of the analysis, the cause of the biggest defect is non-standard cut of raw materials. Keywords: Quality, DMAIC, FMEA, Pareto Diagram, Fishbone Diagram PT. Arwana Gemilang Sejahtera adalah perusahaan yang bergerak dalam bidang manufaktur pembuatan produk kitchenware yang berbahan dasar stainless steel seperti wajan, panci, wokpan, frypan, sendok, garpu, dan lain-lain. Dalam hal ini, peningkatan produktifitas dengan tetap menjaga kualitas dalam proses produksi sangat diperlukan sebagai salah satu strategi perusahaan agar dapat bertahan dan mempunyai daya saing dengan perusahaan lain. Dalam analisis ini yang diambil selama periode 2019 pada produksi wokpan di proses drawing, menunjukan dari total produksi sebanyak 17.558 pcs terdapat 623 pcs jumlah cacat atau sebesar 3,55% melebihi batas maksimal jumlah cacat yang ditentukan oleh perusahaan yaitu 3%. Sangat penting bagi PT. Arwana Gemilang Sejahtera untuk memenuhi kualitas produk yang sesuai dengan keinginan pelanggan. Penelitian ini menggunakan metode DMAIC untuk menganalisis masalah cacat pada produk wokpan. Metode DMAIC merupakan cara menganalisis masalah secara sistematis yang terdiri dari 5 tahapan yaitu Define (Definisi Masalah), Measure (Pengukuran), Analyze (Analisis Masalah), Improvement (Tindakan Perbaikan), dan Control (Pengontrolan). Berdasarkan hasil analisis penyebab cacat terbesar adalah potongan bahan baku yang tidak standar. Kata Kunci : Kualitas, DMAIC, FMEA, Diagram Pareto, Fishbone Diagram
Actions (login required)
View Item |