RAMADHANTY, RIZKIA QATRUNNADA (2021) DESAIN ALAT BANTU PENYAJIAN MAKANAN PANAS ( STUDI KASUS MAKANAN BERKUAH ). S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 Cover.pdf Download (488kB) | Preview |
|
|
Text (ABSTRAK)
02. Abstak.pdf Download (81kB) | Preview |
|
Text (BAB I)
03 Bab 1.pdf Restricted to Registered users only Download (50kB) |
||
Text (BAB II)
04 Bab 2.pdf Restricted to Registered users only Download (375kB) |
||
Text (BAB III)
05 Bab 3.pdf Restricted to Registered users only Download (300kB) |
||
Text (BAB IV)
06 Bab 4.pdf Restricted to Registered users only Download (175kB) |
||
Text (BAB V)
07 Bab 5.pdf Restricted to Registered users only Download (637kB) |
||
Text (BAB VI)
08 Bab 6.pdf Restricted to Registered users only Download (55kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
09 Daftar Pustaka.pdf Restricted to Registered users only Download (30kB) |
||
Text (LAMPIRAN)
10 Lampiran.pdf Restricted to Registered users only Download (260kB) |
Abstract
Habits that prevail in society at mealtime are part of local cultural expressions that are influenced by tradition, economic level, educational background, and information flow. Food that is more interesting to eat is food that is still warm. Like a bowl of soto that is still steaming, it's more tempting and delicious than a bowl of cold soto. And also, eating warm food is beneficial for health. Serving food is a way to serve food to people/guests to be eaten as a whole which contains a composition that is arranged and has been adjusted to the color game that is arranged in an interesting way so that it can increase appetite. A tool commonly used to serve food is to use a napkin to move a hot bowl to the table. During the process of serving food using a napkin, sometimes you feel a little hot over time. The use of these napkins has often been done by housewives when serving food, sometimes the napkins are used at the same time to accommodate the hot bowl on the table. Food with soup is one of the favorite types of food in Indonesia. Not only suitable to eat when the weather is cold, but the soupy food is also popular on a hot day. Such as soto, meatballs, soup, rawon. The process of preparing this meal has its own challenges, one of which is lifting a hot container with a fully-filled gravy in a bowl that is still oozing hot steam. When moving a bowl of hot soup onto the table, this process if not done carefully can result in the bowl falling and the dish falling apart. Keywords : Serving, Hot Food, Soup, Aid Kit Kebiasaan yang berlaku dalam masyarakat pada saat makan merupakan bagian dari ekspresi kebudayaan lokal yang mendapat pengaruh dari tradisi, tingkat ekonomi, latar belakang pendidikan, dan arus informasi. Makanan yang lebih menarik untuk di santap adalah makanan yang masih hangat. Seperti semangkuk soto yang masih mengepulkan asapnya lebih menggoda dan nikmat dibanding semangkuk soto dingin. Dan juga, menyantap makanan hangat bermanfaat buat kesehatan. Penyajian makanan merupakan suatu cara untuk menyuguhkan makanan kepada orang/para tamu untuk di santap secara keseluruhan yang berisikan komposisi yang di atur dan telah disesuaikan dengan permainan warna yang di susun secara menarik agar dapat menambah nafsu makan. Alat bantu yang biasa di gunakan untuk menyajikan makanan yaitu menggunakan lap serbet agar dapat memindahkan mangkuk yang panas ke atas meja. Saat proses penyajian makanan menggunakan lap serbet terkadang lama kelamaan rasa panas sedikit terasa. Penggunaan lap serbet tersebut sudah sering di lakukan para ibu rumah tangga saat menyajikan makanan, terkadang lap serbet tersebut di gunakan sekaligus untuk mewadahi mangkuk panas di atas meja. Makanan berkuah menjadi salah satu jenis makanan favorit di Indonesia. Tidak hanya cocok disantap saat cuaca dingin namun makanan berkuah juga digemari di kala siang yang panas. Seperti soto, bakso, sup, rawon. Proses menyiapkan makanan ini memiliki berbagai tantangan tersendiri, salah satunya adalah mengangkat wadah panas dengan kuah yang terisi penuh di mangkuk yang masih mengeluarkan uap panas. Saat memindahkan mangkuk berisi makanan berkuah panas keatas meja, proses ini jika tidak dilakukan dengan hati-hati bisa berakibat mangkuk jatuh dan masakan berantakan. Kata Kunci : Penyajian, Makanan Panas, Makanan Berkuah, Alat bantu
Item Type: | Thesis (S1) |
---|---|
Call Number CD: | FDSK/DP. 22 034 |
Call Number: | SDSK/19/23/001 |
NIM/NIDN Creators: | 41917110014 |
Uncontrolled Keywords: | Penyajian, Makanan Panas, Makanan Berkuah, Alat bantu |
Subjects: | 600 Technology/Teknologi > 600. Technology/Teknologi 700 Arts/Seni, Seni Rupa, Kesenian > 730 Plastic Arts and Sculpture/Seni Plastik dan Seni Patung > 739 Art Metalwork/Seni Logam, Kerajinan Logam > 739.4 Iron Art Works/Seni Logam Besi > 739.48 Products/Produk 700 Arts/Seni, Seni Rupa, Kesenian > 740 Drawing and Decorative Art/Menggambar dan Seni Dekorasi > 745 Decorative Arts/Seni Dekorasi |
Divisions: | Fakultas Desain dan Seni Kreatif > Desain Produk |
Depositing User: | ADELINA HASNA SETIAWATI |
Date Deposited: | 18 Jan 2023 02:38 |
Last Modified: | 18 Jan 2023 02:38 |
URI: | http://repository.mercubuana.ac.id/id/eprint/73505 |
Actions (login required)
View Item |