MEYATI, ZUREA NUR (2020) ANALISA DAN PERANCANGAN SISTEM INFORMASI PENJUALAN PADA TEMPAT MAKAN (STUDI KASUS: ROTI BAKAR 88 TANGERANG). S1 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta.
|
Text (HAL COVER)
01 Cover.pdf Download (343kB) | Preview |
|
Text (BAB I)
02 Bab 1.pdf Restricted to Registered users only Download (122kB) |
||
Text (BAB II)
03 Bab 2.pdf Restricted to Registered users only Download (201kB) |
||
Text (BAB III)
04 Bab 3.pdf Restricted to Registered users only Download (93kB) |
||
Text (BAB IV)
05 Bab 4.pdf Restricted to Registered users only Download (189kB) |
||
Text (BAB V)
06 Bab 5.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
||
Text (BAB VI)
07 Bab 6.pdf Restricted to Registered users only Download (104kB) |
||
Text (DAFTAR PUSTAKA)
08 Daftar Pustaka.pdf Restricted to Registered users only Download (110kB) |
||
Text (LAMPIRAN)
09 Lampiran.pdf Restricted to Registered users only Download (583kB) |
Abstract
The application of information systems can be applied to various types of certain businesses, as can be done in the business of selling food and beverages. The application of information systems in the food and beverage business is still not optimal, as evidenced by the large number of orders made using paper menus. The application of existing information systems is needed to assist food and beverage sales services. Roti Bakar 88 Tangerang in the process of ordering food and drinks is done using menu paper, this causes the ordered menu paper to tear or get wet due to the condition of the kitchen. In addition, errors often occur in inputting order prices so that the incoming data is inaccurate. In the process of recording reports, daily income and expense reports are still recorded on the cashier form so that sometimes writing errors occur and result in losses. Based on these problems, the sales information system design can be used as a solution for Roti Bakar 88 Tangerang, the design is carried out using tools / tools using Unifield Modeling Language (UML) Diagrams. With this research, food and beverage sales that previously used paper menus can be upgraded to a computerized system to streamline information flow between customers, kitchen staff and cashiers so that operations are more effective, fast and accurate. Keywords: analysis and design, food and beverage sales, integrated modeling language (UML). Penerapan sistem informasi dapat diterapkan pada berbagai jenis usaha secara spesifik, seperti halnya yang dapat dilakukan dalam usaha penjualan makanan dan minuman. Penerapan sistem informasi di bidang usaha penjualan makanan dan minuman masih belum optimal, terbukti dengan masih dilakukan pemesanan menggunakan kertas menu. Penerapan sistem informasi yang ada dibutuhkan untuk membantu layanan penjualan makanan dan minuman. Roti Bakar 88 Tangerang dalam proses pemesanan makanan dan minuman dilakukan dengan menggunakan kertas menu, hal tersebut menyebabkan kertas menu pesanan seringkali robek atau basah karena situasi dapur. Selain itu, sering terjadi kesalahan penginputan harga pesanan sehingga data yang masuk tidak akurat. Pada proses pencatatan laporan, laporan pendapatan dan pengeluaran setiap harinya masih mencatatnya dilaporan form kasir sehingga terkadang terjadi kesalahan penulisan dan mengakibatkan kerugian. Berdasarkan permasalahan tersebut perancangan sistem informasi penjualan dapat dijadikan solusi bagi Roti Bakar 88 Tangerang, perancangan dilakukan dengan menggunakan alat bantu/tools menggunakan Diagram Unifield Modeling Language (UML). Dengan adanya penelitian ini penjualan makanan dan minuman yang tadinya menggunakan kertas menu dapat ditingkatkan menjadi sebuah sistem yang terkomputerisasi untuk mengefisiensikan aliran informasi antara pelanggan, staf dapur dan kasir sehingga operasionalnya menjadi lebih efektif, cepat dan akurat. Kata Kunci: analisa dan perancangan, penjualan makanan dan minuman, unified modelling language (UML).
Actions (login required)
View Item |