ANALISIS PRODUKTIVITAS TENAGA KERJA PADA PERUSAHAAN PENGEMAS MAKANAN

PURWONO, PURWONO (2009) ANALISIS PRODUKTIVITAS TENAGA KERJA PADA PERUSAHAAN PENGEMAS MAKANAN. S2 thesis, Universitas Mercu Buana Jakarta-Menteng.

[img]
Preview
Text (Cover)
cover.doc.pdf

Download (24kB) | Preview
[img]
Preview
Text (Abstrak)
ABSTRAK.doc.pdf

Download (115kB) | Preview
[img] Text (Bab 1 - 6)
THESIS.doc.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)

Abstract

The thesis conducted at a food packaging company that produced paper plate. The company had some issues such as increasing paper prices as raw material, higher direct labor cost as effect of increasing minimum wages regulation and decreasing of production value (equivalent with sales value as job order characteristic) and threatening of market segment as global financial crisis. By keep maintaining its competitiveness, company should improve the productivity as it has less labor productivity and labor productivity was very important on high variety product. Through processing chart, it’s conducted measurement of value added time percentage, labor usage and process length. Then analyze the non value added activity. New process method proposed by simplifying process on the non value added activity. From process chart indicated that value added time increased 14 up to 27 % compared with existing method and labor usage were less a person. In last 1 until 6 months record the efficiency & run waste were within company quality objective for both existing & proposed methods. It’s mean the labor productivity with new method was improved 20 up to 33.3 % and head count quantity reduced 1 person per product type and space consumption reduced 2.25 m in length. Penelitian dilakukan pada perusahaan pengemas makanan pada proses produksi paper plate. Masalah yang dihadapi perusahaan adalah naiknya harga kertas sebagai bahan baku produk, kenaikan upah tenaga kerja dan penurunan production value serta ancaman mengerucutnya pangsa pasar produk akibat krisis keuangan dunia. Untuk mempertahankan kompetisinya perusahaan dituntut meningkatkan produktivitas tenaga kerja dikarenakan rendahnya tingkat produktivitas tenaga kerja dan produktivitas tenaga kerja menjadi hal yang kritis pada industri manufaktur yang produknya beragam. Dengan menggunakan diagram proses, dilakukan pengukuran persentase waktu yang menambahkan nilai, jumlah tenaga kerja dan space consumption metode semula. Kemudian dilakukan analisis terhadap aktivitas yang tidak menambahkan nilai. Metode baru dibuat melalui penyederhanaan proses terhadap aktivitas yang tidak menambahkan nilai. Dari diagram proses dibandingkan dengan metode semula diperoleh kenaikan waktu yang menambahkan nilai sebesar 14 sampai 27 % dengan jumlah tenaga kerja yang berkurang 1 personel. Dari data dalam 1 sampai 6 bulan terakhir, diperoleh nilai efisiensi & run waste (out put) yang masih dalam target quality objective pada kedua metode. Artinya dengan out put yang masih dalam target dan input yang berkurang pada metode baru terjadi kenaikan produktivitas tenaga kerja paper plates berkisar 20 hingga 33.3 % dan space consumption berkurang sepanjang 2.25 m.

Item Type: Thesis (S2)
Call Number CD: CDT-551-09-012
Call Number: TM/10/019
NIM/NIDN Creators: 55107110091
Uncontrolled Keywords: PRODUKTIFITAS KERJA, mpo, manajemen operasional
Subjects: 600 Technology/Teknologi > 650 Management, Public Relations, Business and Auxiliary Service/Manajemen, Hubungan Masyarakat, Bisnis dan Ilmu yang Berkaitan > 658 General Management/Manajemen Umum
Divisions: Pascasarjana > Magister Manajemen
Depositing User: Admin Perpus UMB
Date Deposited: 05 Feb 2010 11:37
Last Modified: 13 Jul 2022 03:24
URI: http://repository.mercubuana.ac.id/id/eprint/26790

Actions (login required)

View Item View Item